Make your own free website on Tripod.com

  J. Robben                              W. Koopman                    S. van Schagen

S. van Schagen

 

 

Om ict goed in onderwijs te integreren moet er naar een aantal deelgebieden gekeken worden. Die deelgebieden hebben echter een groot verband met elkaar.

Het niveau van de doelgroep              Wijze van leren                             Methode

Het niveau van de doelgroep hangt samen met de wijze van leren. Over het algemeen vind ik dat je kunt stellen dat wanneer het niveau stijgt de mate van zelfstandig leren tevens toeneemt.

Een groep VMBO leerlingen leert minder zelfstandig dan een groep managers uit het bedrijfsleven. De methode van leren moet dus niet dezelfde zijn. De managers kunnen een cd-rom aangeleverd krijgen en via internet een elektronisch consult aanvragen waarbij een webcam voor een stukje non-verbale communicatie zorgt. Extra informatie krijgen ze via een elektronische leeromgeving en het internet zelf en bepalen hun eigen studie ritme. De docent is de persoon die het overzicht bewaard zorgt dat de informatie op de elektronische leeromgeving waarheidsgetrouw is en begeleidt.

Voor de VMBO leerling ligt het anders. De methode zal naar mijn mening uit een boek en lessen en computergebruik. De docent stelt een programma op. Binnen de groep kunnen deelgroepen ontstaan. Deze verschillen van niveau en begeleiding. De computer geeft een extra dimensie aan de lessen. Zoekopdrachten worden belangrijk. Je moet leren waar je je informatie kunt vinden. Niet alleen op internet maar ook op cd-roms en in de bibliotheek of in kranten (al of niet digitaal). De elektronische leeromgeving verduidelijkt zaken die in de les aan de orde zijn gekomen. Daarnaast kan het ook nieuwe stof uitleggen. De docent is niet alleen de kennisknobbel maar misschien wel meer begeleider en coach.

ICT en elektronisch leren moet als een middel gezien worden om efficiŽnt kennis over te dragen en op te nemen. Er zijn ook nog andere middelen die hier goed mee gecombineerd kunnen worden. ICT is dus geen doel op zich.